Ketam Masak Lemak Cili Api

at Isnin, 6 Mei 2013 [ 12:01 PG ]

Bahan-bahan
  • 1 kg ketam- belah 2 dan bersihkan
  • 1 cawan santan sederhana pekat
  • 1 helai daun kunyit- hiris
  • 1 btg serai- ketuk
  • 2 keping asam keping
  • garam secukupnya
Bahan Kisar:
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • kunyit hidup
  • halia
  • cili api- kuantiti suka ati
Cara:
  1. masukkan bahan2 kisar dlm kuali
  2. buka api- masak hingga pekat
  3. masukkan santan, serai, asam keping, garam dan daun kunyit
  4. sentiasa kacau hingga nampak mendidih
  5. masukkan ketam
  6. kecilkan api dan biarkan mendidih dan ketam masak
  7. (sentiasa kacau agar santan x pecah minyak)

Ikuti kami melalui RSS 2.0.
Komen
Kongsi
Recomendations

Dikuasakan oleh Blogger.

Inilah Kehidupan, ISLAM itu bukanlah agama semata, ISLAM itu adalah kehidupan, mengajarkan kita setiap perkara mengenai kehidupan dari sekecil perkara sehingga sebesar perkara.