Ayam Percik

at Isnin, 15 Julai 2013 [ 6:09 PTG ]

Sumber :300 Menu Ramadhan & Syawal Karangkraft
Bahan- Bahan
1 ekor ayam
500 ml santan
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk stok ayam ( * saya tak gunakan*)
2 keping asam keping
Cili boh
300 gm bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
2cm halia- dikisar
Garam & Gula
Cara- cara
1. Lumur ayam dengan ayam & serbuk kunyit. Perap
2.Di dalam kuali tumiskan bahan yang dikisar hingga garing atas api yang perlahan.
3.Masukkan stok ayam, serbuk kari, asam keping,santan.Masukkan garam dan gula secukup rasa. ( nota: hati- hati dengan asam keping , saya hanya gunakan 1 sbb takut termasam)
4. Bakar ayam hingga masak.
5.Lumur ayam dengan sedikit tumisan kuah dan bakar seketika.
6.Hidangkan. Tuang kuah atas ayam.

Ikuti kami melalui RSS 2.0.
Komen
Kongsi
Recomendations

Dikuasakan oleh Blogger.

Inilah Kehidupan, ISLAM itu bukanlah agama semata, ISLAM itu adalah kehidupan, mengajarkan kita setiap perkara mengenai kehidupan dari sekecil perkara sehingga sebesar perkara.