Salmon Grill
Bahan-bahan
- 3 keping ikan salmon
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar minyak zaitun
- garam
- lada hitam
Bahan-bahan untuk sos ( by lydia )
- 2 sudu besar butter (guna bekas grill salmon td lg sedap!)
- 1/2 biji bawang besar (dicincang)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herba lain pun boleh)
- 1 cawan susu segar
- Sedikit garam
- Sedikit lada hitam
Cara-cara
- Penyediaan sos putih: Panaskan butter dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang.
- Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
- Lumur ikan dgn garam dan lada hitam. Panaskan butter dan minyak zaitun. (minyak zaitun utk tidak menghanyitkan butter, jika tiada guna minyak biasa). Grill hingga ikan masak.
- Hidangkan ikan dengan sos putih tadi dan juga sayur2an rebus/kukus spt brokoli, carrot dan asparagus dan juga hirisan lemon.