Udang Sri Rampai

Bahan2
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 6@7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 3@4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 6@7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 6@7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 3@4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 6@7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
Cara2nye :- Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam
Tunggu sehingga mendidih (Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
Dah boleh dihidang....
Senangkan masak udang sri rampai ni....

Komen
RM370 untuk 10 keping... pelbagai corak dan warna selain gambar juga ada.
