Ayam Percik
Sumber :300 Menu Ramadhan & Syawal Karangkraft
Bahan- Bahan
1 ekor ayam
500 ml santan
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk stok ayam ( * saya tak gunakan*)
2 keping asam keping
Cili boh
300 gm bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
2cm halia- dikisar
Garam & Gula
Cara- cara
1. Lumur ayam dengan ayam & serbuk kunyit. Perap
2.Di dalam kuali tumiskan bahan yang dikisar hingga garing atas api yang perlahan.
3.Masukkan
stok ayam, serbuk kari, asam keping,santan.Masukkan garam dan gula
secukup rasa. ( nota: hati- hati dengan asam keping , saya hanya gunakan
1 sbb takut termasam)
4. Bakar ayam hingga masak.
5.Lumur ayam dengan sedikit tumisan kuah dan bakar seketika.
6.Hidangkan. Tuang kuah atas ayam.


Komen
RM370 untuk 10 keping... pelbagai corak dan warna selain gambar juga ada.
