Puding triffle Laici

at Ahad, 7 Julai 2013 [ 11:55 PTG ]

Bahan:
1-1 biji swiss role cake..apa2 perisa pun xpe..sedapnya pandan
2- 1 tin susu cair
3- 1 tin air (utk masak castard) ikut ukuran tin susu cair
4- 1 tin buah laici
5- 4 sudu penuh tepung castard
6- 7 sudu gula
7- serbuk jelly strawberry 1 paket (xperlu gula sbb serbuk ni dh dicampur gula)
8- air 400ml-sukatan pada paket jelly (utk masak dgn jelly) sy guna air laici dlm tin + air kosong

Cara:
1- Potong 1 biji swiss roll cake (lebih kurang 1-2 inci). perisa apa pun xpa.susun dalam bekas (nak nampak cantik guna bekas kaca)
*kalau nak renjis2 air buah koktail tu pun boleh...tp sy xletak sbb xnak kek tu lembab/basah..sy suka kering2 ja...
2- masukkan dalam periuk, 1 tin susu cair bersama 1 tin air (ikut tin susu cair tu), 7 sudu gula dan 4 sudu tepung kastard, masak atas api sederhana sambil dikacau2 sampai pekat.tuangkan atas kek tadi.
3- taburkan 1 tin besar buah laici yg dicarik2l (nak tambah nata de coca pun boleh)
4. masak 1 paket jelly (sy guna perisa laici)bersama 400ml air laici +air kosong(ikut sukatan air pada paket jelly ni) dan pewarna merah.bila dah larut tuangkan atas susunan buah2 laici tadi..sejukkan beberapa jam....mudah n ringkas..
*kalau nak ganti jelly dengan agar2 serbuk@tali pun boleh..tp kena tmbah gula.

Oleh:Naimah Md Ludin

Ikuti kami melalui RSS 2.0.
Komen
Kongsi
Recomendations

Dikuasakan oleh Blogger.

Inilah Kehidupan, ISLAM itu bukanlah agama semata, ISLAM itu adalah kehidupan, mengajarkan kita setiap perkara mengenai kehidupan dari sekecil perkara sehingga sebesar perkara.